Slow Network? Hang in there guys! :)

Comments

420 comments

  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    suzaidee jngn ajo yg bukan2 xbaikk..🤣🤣

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHD MAAROF BINNAJAMUDIN Superuser

    tggu lps pkp

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD FARIS BIN YAHYA

    Lambat lagi.. skrng pkpb dahh

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WONG MENG JIAN Superuser

    Opensignal has noted in its report that the massive surge of mobile data consumption showed that telcos in Malaysia faced a greater challenge as compared to their counterparts in other SEA countries.

    Similarly, this may explain why some local telcos such as Celcom and Maxis have recently experienced noticeable declines in terms of speed. On another hand, the analytical firm was also quick to point out that JENDELA may help things become better.

    https://www.lowyat.net/2021/239649/opensignal-malaysia-mobile-data-consumption-vs-sea/

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM Superuser

    Thanks for the info Oppa 👍🏻.

    Shows that our telco infra not ready for massive usage. Sounds like government web portal 😆
    Or maybe, they not willing to invest more in it since 5G just around the corner

    5
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ONG JUAY SEONG

    hardware or equipment cannot catch up the usage increase speed ,

    today start build a tower for 100 user ,after 1year tower build done , but the demand user is 200 .... something like this ...

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    CHEW XUAN JIA

    Wow thanks for the tips. Open signal app is really useful.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DANIEL AMBROSIUS

    I notice my area have a very super bad coverage for internet huhu..

    Tried all telcos ..
    D , M , U , C , Y ..

    But for Calling Y always the best for calling ..

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    FOONG RUI BIN

    Other country got good land line to use, Singapore got 10Gbps fibre line.

    Got good fibre data + Wifi, therefore lower usage in mobile data.

     

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM Superuser

    Wow!!! with that kind of speed... baru buat kopi, movie dah habis download 😆

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    bru bt kopi dee belum masak lg tu🤣🤣

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD FARIS BIN YAHYA

    singapura kecik boleh la internet laju haha.. sng nak implementasikan 

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM Superuser

    Singapura memang kecil... development pun senang. Tetapi perlu ingat, Singapura dulu pun tak macam sekarang. Mereka betul betul fokus pada pembangunan 👍🏻

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    jngn bnding kn negara luar ,fokus pada negara kita je🤭

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WONG MENG JIAN Superuser

    Singapore always changing/adding new fiber cables all the time, and they welcome alot ISPs to deployed data center for exchanges International Bandwidth.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD FARIS BIN YAHYA

    kita tak banding, kita mengambil contoh supaya negara kita sama2 maju.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    terus kn mnyokong buatan kita😁

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WONG MENG JIAN Superuser

    Bukan Besar atau Kecil tu.

    Tengok South Korea dan Malaysia sama-sama berkembang Internet sejak 1995 tapi South Korea sekarang Top Speed Fiber di seluruh dunia, manakala Malaysia No.45 😂

    Thailand kan Besar juga tapi fiber diorang cuma rm30 je 100Mbps,biarpun kampong ada fiber connectivity sebab South Korea dan Thailand pilih fiber technology yang lebih jimat kos dan senang untuk deployment, Singapore pilih FTTx macam Malaysia tapi diorang negara kecil dan asyik Menambah fiber cables baru setiap masa.

    Sama juga South Korea, Thailand dan Singapore sekarang pioneers of 5G di seluruh negara sebab diorang bertukus lumus untuk mendapatkan technology terbaru dan infrastructure yang kukuh.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WONG MENG JIAN Superuser

    Kerajaan kami seharusnya me main peranan yang penting untuk mecepatkan proses naik taraf 5G dan fiber connectivity seluruh negara tetapi bukan di kawasan Bandar sahaja.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    P.P. Foong Superuser

    No worry.

    In the 6G era, will use satellite technology. No need to lay fibre line or build towers.

    But have to wait lah, maybe another 5 years before 6G launching, then another 5 years before Malaysia start adopting it...

     

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM Superuser

    Point sangat menarik dari Faris dan Oppa. Perbandingan kena ada sebab kat situ kita set benchmark. InsyaAllah Malaysia menuju kearah itu. Tapi kena tengok juga kalau lagi 5-6 tahun baru capai, masa tu apa pula pencapaian negara seperti Korea dan Singapura... Orang Jawa kata... main kejar kejar pulak 😆

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    ap2 pun tetap support barangan dr negara kita , pasti negara kita pun boleh berdaya saing dngn negara luar x gitu dee?🤭

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM Superuser

    Budaya sokong jenama tempatan perlu ada 👍🏻. Bukan orang Malaysia tak nak sokong jenama tempatan, tetapi kena la hasilkan product yang berkualiti. Pengguna sekarang makin bijak. Jangan setakat letak jenama tempatan tetapi sebenarnya repack barang yang diimport dari negara luar. Kalau ingat dulu, Malaysia pun pernah keluarkan smartphone. Tapi kalau tak inovatif memang susah la nak bersaing. 

    3
    Comment actions Permalink
  • Sokong Dee..sekarang banyak barang oem.jauh lebih murah.tp kualiti kurang.so biarlah mahal sedikit asal puas hati dgn kualiti dan boleh guna lama..

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    betul dn sokong kata2 suzaidee....
    ap yg terbaik kuta sokong , mcm sy tayar motor la selalu sokong product malaysia

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ONG JUAY SEONG

    gaji perkerja menjadi harga barang beza .

    kalau satu kilang punya gaji perkerja ialah 1000 , harga barang kena jual 5000

    kalau satu lagi kilang punya gaji perkerja ialah 500 , barang sama boleh jual murah sikit macam 2500

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM Superuser

    Itu sebab banyak syarikat pindah kilang ke China. Sebab tenaga kerja sana ramai dan murah. Samapi jadi kes dimana ada kilang yang tak jaga kebajikan pekerja.
    Sekarang Indonesia dilihat sebagai pencabar ekonomi di Asia. Banyak juga pelabur buka kilang disana.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD FARIS BIN YAHYA

    hmm byk betul typo disini sy tgk.. ahaha

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMIRUL SYAZWANBIN MOHAMED REZAL Superuser

    typo tu perkara biasa faris ,jari dh makin mmbeso 🤭

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD FARIS BIN YAHYA

    duduk rumah makan tido makan tido.. semua membeso

    1
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.