Comments

43 comments

  • Avatar
    ROSDI BIN ABDUL GHANI

    Akhirnye problem sebenar adelah asus maxpro 2... Hahaha... Line celcom xdpa line maxis ok... Tgk ade solution kat forum asus... So sape2 yg pkai phone same dan nk settle masalah ni ini cara dia... "Aku copy paste je :p"

    1. Enable USB debugging on phone
    2. Install ADB on the PC (Linux has ADB by default)
    3. Connect phone to PC and grant access to the phone. run below commands
    4. Run "adb devices" command to confirm successful connection (will display some numbers if properly connected)
    5. adb shell settings get global tether_dun_required (will get "null" if the bug is there)
    6. adb shell settings put global tether_dun_required 0 (will fix the bug)
    7. Restart phone.

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI Superuser

    Yoodo tiada sekatan hotspot. Cuba periksa tetapan hp anda..

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    HATIFI AZIM BIN HAMZAH

    Cuba semak tetapan kedua-dua peranti. Peranti yang beri hotspot dan peranti yang menerima hotspot.ย 

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI Superuser

    Sebarang masalah perlu penilitian pada konfigurasi & tetapan hp terlebih dahulu. Cuba periksa & Matikan tetapan 'penjimat bateri' & ubah APN ke Yoodo.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    FOONG PENG PIAW Moderator

    Dalam sistem hp Android, kalau fungsi hotspot dibuka, maka fungsi wifi akan ditutup. Kalau dalam hp wifi connected, mungkin fungsi hotspot tak aktif.

    Sepatutnya kat hp, hotspot on, mobile data on, wifi off, hotspot connected device ada nombor kiraan.

    ย 

    ย 

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    BEH TONG YU Superuser

    Hi ROSDI BIN ABDUL GHANI, sila laporkan kes ini kepada Yoodo agent melalui live chat untuk bantuan teknikal. Terima kasih.

    https://support.yoodo.com.my/hc/en-us/community/posts/360033596833-How-to-get-help-from-Live-Chat

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    IRWAN BIN SAGAP

    ROSDI BIN ABDUL GHANI sudah tukar data ke sim Yoodo. Kadang2 ada telefon dual Sim yang kena set data ke sim 1 atau sim 2 , baru sim tu akan jadi 4G.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Permanently deleted user Superuser

    Hi Rosdi, boleh screenshot dashboard anda? Pelan apa beli? Hotspot pakai mifi atau smartphone (telefon sendiri boleh surfing?)

    Kalau main data/booster habis pakai, memang tak dapat hotspot dengan addon data sahaja, just for info je.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Permanently deleted user Superuser

    Hi Rosdi, ini masalah Zenfone Max updates issues.

    Wifi hotspot hanya berfungsi di slot sim2, sila bertukar dan cuba lagi.

    https://youtu.be/O-T_fGGClMw

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    Wow.. info yg baik boss wong meng jian. Akan cuba nanti.. sekarang kouta dh habis๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ. Tggu renew dlu.๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    BEH TONG YU Superuser

    Thanks Wong Meng Jian, info yang sangat berguna kepada user Asus Zenfone Max.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI Superuser

    Terima kasih banyak2 perkongsiannya ROSDI BIN ABDUL GHANI. Bolehlah jadi rujukan buat member2 lain. Terbaik !

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Permanently deleted user Superuser

    Aku juga Zenfone Max tapi tiada masalahbwifi hotspot, rasanya cuma affected terhadap sebahagian users yang baru update firmware kot.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WANDY BIN YUSRAN Superuser

    Qouta msih ada?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD FIRDAUS BINHUSIN

    Sy ade masalah yg lebih kurang sama, bile on hotspot. Laptop yg dah connected to hotspot tiada internet. On off data kejap je ok then xde balik. Bile kat fon tanpa buka hotspot. Line 4G tapi internet slowwl sgt2

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    quota masih ada bos wandy 50gb.
    sy dh check setting bos hatifi. untuk dua2 fon. dan fon2 yg lain. semua yg connect xdpt line. tp kalau fon tu punya line ok je. laju je 4g. jd pada hatspot aje. pening bossku.๐Ÿ˜ต๐Ÿ˜ต

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    sy takde guna battery saver bos denjaynaveer. dh tukar apn pun masih xde line

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WANDY BIN YUSRAN Superuser

    Cuba restart fone..lpas tu Cuba hotspot lagi.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    FAIZUL BIN MOHD DOM

    Apa cita bossku? Masalah hotspot dh setel belum?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    Belum lagi bos faizul

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    4-5 jenis telefon dh try. Masih xde line untuk hotspot

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    Dah try 3-4 kali restart fon bos wandy. Masih xde perubahan

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    FAIZUL BIN MOHD DOM

    Ait,, pelik nie.. Lama sangat. Dah berbual dgn staff yoodo? Kot ada masalah teknikal dorang boleh setel. Try hotspot diri sendiri mmg padu ni. Youtube, stream movie, browsing xdo masalah ๐Ÿ‘...password btol ke bosku?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    haha password betul bos faizul.. sy belum bual lg dgn staff yoodo. try tnya otai2 community sini dulu kot2 boleh setel.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    sy xtau la bnda ni ada kena mngena dgn masalah sy ni ke tak. tp masalah ni jd pada no kedua sy dgn yoodo. no pertama sy ambil no baru dgn yoodo, hotspot xde masalah. no kedua sy ni port-in dr maxis ke yoodo yg ada masalah hotspot

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WANDY BIN YUSRAN Superuser

    hotspot ke mobile lain or ke pc?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    4-5 bijik telefon dh try bos wandy. pc je belum try. sbb umah xde pc or laptop ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ROSDI BIN ABDUL GHANI

    Masalah ni dah ade solution ke x? Same terus problem ni xdpat connect kt hp dan pc yg menerima hotspot... Xde setting2 ape dah default rasenye... Dekat pc status connected but no internet access, kt hp wifi connected tp xde line kat hp yg host ok je... Harap bos2 otai dekat sini dpat membant.. ty

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    BEH TONG YU Superuser

    Hi Rosli Bin Abdul Ghani, cuba restart and tutupkan fungsi Power Save Mod dalam smartphone . Thanks.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AQIL BIN ROSLAN

    Boss rosdi.. boleh cuba masukkn sim boss kepada fon lain dn try buka hotspot - connect - try guna internet. Sbb mungkin fon yg problem tu..

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.