Add on boleh hotspot x?

Comments

30 comments

  • Avatar
    WONG YUEN SERN Superuser

    Addon boleh hotspot tapi kene guna app FB utk browse kat tab tu.

    Contoh kat link dibawah adalah utk YouTube, tapi utk FB sepatutnya sama jugak. 

    https://support.yoodo.com.my/hc/en-us/community/posts/360007929274-Tether-Youtube 

  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI Superuser

    Sebenarnya belum pernah melanggan addon sosial sebelum ni, lps ni dptlah ber'eksperimen dgnnya yg selama ni keliru sedikit nak bagi jawapan tepat kemusyikilan penggunaan data sosial & data asas.
    Apapun, gunakanlah aplikasi klu risau data asas terguna..

  • Avatar
    EARIE BIN MADIUS Superuser

    Belum pernah langgan add-on data sebelum ini so no experience. 20GB yg dilanggan cukup banyak sampai tak perlu add-on pun 😀😀

    Mungkin otai2 yg ada experience boleh share tentang perkara ini.

  • Avatar
    HUZAIMY SHAH BIN ABAS

    @wong,
    means if saya hotspot from pc/laptop ke hp yg ambil addon youtube, then sy buka youtube guna browser di laptop, data base/booster plan yg ditolak ke? bukan data addon?..

    january nnt br nk bereksperimen offer addon rm1.

  • Avatar
    WONG YUEN SERN Superuser

    @Huzaimy, utk soalan ni, mcm belum ada conclusion lagi. 

    Ada jugak org yg pernah tanya soalan yg sama. 

    https://support.yoodo.com.my/hc/en-us/community/posts/360017483894-PENGGUNAAN-YOUTUBE-DI-PC-LAPTOP-MENGGUNAKAN-HOTSPOT-PHONE-OR-MODEM 

  • Avatar
    HATIFI AZIM BIN HAMZAH Superuser

    Untuk Youtube, hanya aplikasi Yoodo yang boleh menggunakan data add-on Youtube.

    boleh rujuk sini

  • Avatar
    theJeff Community Manager

    Hey guys, the Add Ons ONLY work for the respective Apps, (EG. YouTube App for Youtube Add-On) not on browser or Hotspot, those uses your normal Data.

    Whatsapp Add on has everything except Video-Calling, that goes under your normal data bucket. Hope that clarifies :)

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    Just curious. The term "apps" does it limited to mobile apps? If I'm install Microsoft apps? Will it works like mobile apps?

  • Avatar
    HATIFI AZIM BIN HAMZAH Superuser

    Soalan yang bagus dari  LOH JIK NEN .

     

    theJeff , ada penjelasan untuk persoalan tersebut?

  • Avatar
    WONG MENG JIAN Superuser

    Hi, only worked for android app or ios app only for addon data.

    That's why you need a base plan for smooth internet usages.

  • Avatar
    JAFRUL FIRDAUS BIN JINAN TAIB

    OK ☑️, understood.
    Now just have to set default links to official apps.

  • Kalau tonton Youtube di smart tv, akan ditolak juga di Youtube add-on. Saya dh cuba, memang menjadi add-on tu.
    Terima kasih Yoodo!

  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI Superuser

    Ya Mohammad..pada smart Tv pun ada apps Youtube, so tiada masalah...thanks feedback

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    Smart TV using Android apps, mostly I guess.

    If that is the case, I guess, installed those virtual Android on laptop such as blue stack also works like charm?? Haha

  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI Superuser

    Maybe Loh...will try it later...but bluestack too much consume RAM uses...make system slow (my laptop)

  • Avatar
    ALIAS BIN ALI

    Saya try jawab dari pengalaman saya yang pakai add-on. Penggunaan hotspot youtube memang akan tolak dari kuota add-on youtube dulu, macam tu juga fb. Tak kira samada guna apps mahupun browser. Saya confirm. Saya harap yoodo memang intend untuk buatnya seperti itu dan bukannya gara2 kesilapan teknikal. Pasal saya check jawapan2 official seperti tak sama macam yang saya sendiri alami (syak kalau2 yoodo terbuat silap dari segi teknikal then yoodo “fix” then saya dah tak boleh hotspot guna kuota add-on anymore). Amin

  • Avatar
    WANDY BIN YUSRAN

    Bolehhh

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI

    there is other application to simulate bluestack, may try out those too.

    Didnt have the laptop with me now so not able to recall the program name. haha

  • Avatar
    FOONG WENG KHONG

    Hi Jeff, if the whatsapp addon does not include the whatsapp video call, then it is rather useless for the whatsapp addon because normal whatsapp texting will not take up 20GB in a month.

    Then, my next question will be, does FB Messenger consume our basic data or the FB add on 20GB? 

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    Yea. Im also interested to know if FB messenger depleting the main bucket if we subscribed FB 20gb.

  • Avatar
    theJeff Community Manager

    Hi guys, FB Add-On includes FB Messenger, which includes calls made via FB Messenger :)

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    Noted theJeff 

    but how come "Whatsapp Add on has everything except Video-Calling, that goes under your normal data bucket. Hope that clarifies :)" . How about whatapps voice-calling?

    I believe that whatapps calls are part of the apps contributing alots usage other than the video/picture attachment.

  • Avatar
    AHMAD FAIRUZ BIN AHMAD FAUZI

    Hi, saya rasa mana yg apply add-on, boleh guna hotspot. Yoodo is under celcom flagship right? I asked celcom before for celcom package, hotspot wilk deduct whatsapp, fb and youtube quota, not the base data plan. So i assume same will go with yoodo. Nak eksperimen jap sebab i apply all add on

  • Avatar
    AHMAD FAIRUZ BIN AHMAD FAUZI

    I have contacted yoodo, they said hotspot will consume main data and will not deduct add on quota. So sad

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    AHMAD FAIRUZ BIN AHMAD FAUZI

    tested using Apps only during hotspot?

    There is comment about this and user saying it works even via hotspot.

  • Avatar
    WONG MENG JIAN Superuser

    For hospot, you need using official app instead web browser, tested by users earlier.

  • Avatar
    WANDY BIN YUSRAN

    Add on X best...tlg Kasi booster lagi...
    Haha

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    @WANDY BIN YUSRAN 

    Addon mungkin x best, tapi still best pada Januari.

    LOLL

  • Avatar
    ALIAS BIN ALI

    @AHMAD FAIRUZ BIN AHMAD FAUZI
    Dah eksperimen sendiri belum? Saya punya yoodo khas untuk hotspot. Add-on youtube 20gb saya dah habis dah. Saya tengok youtube pakai pc, lalu chrome browser. Hari tu try tengok youtube pakai safari mobile browser kat fon pun still sedut dari add-on & bukan dari main quota. Hehe

  • Avatar
    LOH JIK NEN

    ALIAS BIN ALI yg memang patut function mcm ni,

    Klau x, yg package ni x berapa bagus. Perlu guna phone sentiasa.

Please sign in to leave a comment.