TIPS: PROMO PELAN DATA (JANUARI 2019)

Comments

29 comments

  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Great tips πŸ‘πŸ»
    I think I'll buy 2 only, YouTube and Facebook. Didn't use Instagram frequently.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DIANA BINTI ILIAS

    Kelebihan promo sebelum ini:
    22gb data bebas guna, pada harga RM32

    Kelebihan promo kali ni:
    2gb (data bebas guna) + 80gb (data utk 4 aplikasi popular), pada harga separuh: RM16

    πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WONG YUEN SERN

    Thanks for the tips. Same as Ariffin, FB and YT are enough for me.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Permanently deleted user

    Terbaik for the tips.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI

    i'll enjoy this promo on next month cycle, my planned i will buy:
    10gb b/plan - 35
    Fb 20gb - 1
    Ytube - 1 total= RM37

    Before this my plan are:
    2gb base plan - RM12
    20gb - Rm20 Total= Rm32
    *For call & sms i use my 2nd line

    My personal opinion, I have no issue even though promo 20gb has been terminated. I look at my previous record of data usage widely used on facebook, so for this latest promo I'm happy and it benefits me

    Thank Azlan, izin share ! 😊

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    JAFRUL FIRDAUS BIN JINAN TAIB

    Pembetulan.

    Promo Rm20 = 20gb yang lepas tak perlu beli base plan data.

    Sy dah 2 kali beli tanpa base plan data.
    Cuma ambil voice & sms plan, pastu add booster rm20=20gb.

    Booster dan add on fungsi berbeza.
    Booster boleh dibeli dengan mana2 Base plan.
    Tapi add on WAJIB dibeli BERSAMA dengan Base plan masa melakukan pembelian.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    NORDIYANAH BINTI ABDUL MAJID

    Sebelum ni i x pernah langgan data yoodo pun. Cuma beli plan berbual
    50 min = RM5
    Dan terus beli booster RM20/20GB = RM20

    So total RM25 shjπŸ€—

    Start next year januari bru nk langgan data utk entitle beli add on.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AZLAN SHAH BIN CHE AHMAD

    @Jafrul, @Diyanah

    Terima kasih komen korang.
    Tapi utk makluman, pos sy membincangkan PELAN DATA sahaja. Tak libatkan panggilan dan sms. Jadi secara teknikal mmg betul kos minimum utk DATA asas rm12 kemudian barulah boleh beli booster DATA rm20.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    JAFRUL FIRDAUS BIN JINAN TAIB

    @Azlan. Memang betul.

    Tapi sebab ramai lagi yang tak tahu boleh beli booster rm20=20gb Tanpa perlu beli base data.

    Kecuali kalau nak beli add-on baru kena ada base data.
    Kalau penggunaan phone hanya untuk data SAHAJA, tanpa perlu buat call dan sms, then YES, kena ada langganan Base data. Tapi majoriti beli phone perlu buat calls. So, lebih menjimatkan ikut beli booster untuk plan dahulu.

    Harapnya ada plan yang sama waktunya dengan rm20=20 untuk tahun depan. Sebab lain orang lain penggunaan data mereka. Bukan hanya untuk youtube, fb, WhatsApp dan ig.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    EARIE BIN MADIUS

    He he tips yg bagus. Tapi saya masih sempat beli 20GB utk kali terakhir so nampaknya tak perlulah saya ambil add-on ni πŸ˜…πŸ˜…

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Plan tamat 6hb Jan. Hari ni activate 1 sim dummy, beli data 20gb πŸ€—

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    HUZAIMY SHAH BIN ABAS

    bagus, nice info.
    yup, sy pun guna plan booster promo, rm20=20gb. tanpa base plan rm12=2gb.
    so cost data just rm20 every month.
    mmg sangat2 berbaloi pelan data 20gb ni.
    saya guna mainly utk web surfing, gmail, gdrive, ms outlook, googlemaps, telegram, twitter, youtube, whatsapp, netflix.
    so bila dah tiada plan 20gb, kena extra cost pula.
    mungkin kena cari telco lain feb nnt.. ada cadangan ???

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    CHANG CHEN YEE

    Boleh buat RM 40, 40GB tak?

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Boleh. Hari ini shj. Beli data 20gb sebanyaknya.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Mohd Faiz Bin Othman

    Why RIP 20gb RM20. I dont need rm1 addon.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Mohd Faiz Bin Othman

    Why RIP 20gb RM20. I dont need rm1 addon.

    0
    Comment actions Permalink
  • Promo 20GB/RM20 sesuai untuk penggunaan data kapasiti tinggi seperti permainan game online, muat turun dan stream video dan lagu.

    Promo 20GB/RM1 (Insta/FB/YT/WhatsApp) pula sesuai untuk kebanyakan pengguna pelbagai peringkat umur.

    Pengguna data tegar (hardcore) masih boleh memilih tawaran data 3G/4G/LTE seperti berikut:

    20GB : RM48
    30GB : RM58
    40GB : RM68
    50GB : RM78
    75GB : RM88
    100GB : RM98

    Saya juga pengguna marhaen dan saya perhatikan sehingga kini Yoodo adalah penyedia perkhidmatan mudah alih pada harga paling mampu milik walaupun TANPA ketiadaan promo di 20GB/RM20 atau Addon/RM1.

    Konsep permintaan dan penawaran perlu seimbang dan menguntungkan kedua-dua pihak penyedia perkhidmatan dan pengguna. Promo atau subsidi 20GB/RM20 selama lebih 6 bulan pada tahun 2018 memang sangat menguntungkan pengguna, tetapi saya tak rasa ia baik untuk kelangsungan (sustainability) Yoodo untuk jangka panjang. Jika operasi Yoodo terjejas, maka yang akan turut terkesan adalah pengguna.

    Kehadiran Yoodo sebagai MVNO pada awal 2018 telah merancakkan persaingan di kalangan telco mudah alih di Malaysia dan secara langsung menguntungkan pengguna. Kita tak mahu Yoodo menjadi seperti Buzzme atau Tron yang akan menamatkan operasi selama lebih 5 tahun dengan pakej harga murah tetapi gagal mendapatkan pulangan modal. Dan kita juga tahu bahawa jika persaingan MVNO semakin kurang, maka monopoli telco besar akan kembali dan akan melambungkan kembali harga.

    Berbalik kepada promo untuk bulan ni, kalau diteliti secara objektif, ia memang sangat menarik. Kombinasi berikut adalah syor saya kepada ahli keluarga dan rakan yang sedang gunakan Yoodo:

    βœ”οΈ Data 2GB
    βœ”οΈ Panggilan 200 minit
    βœ”οΈ Instagram 20GB
    βœ”οΈ Facebook 20GB
    βœ”οΈ YouTube 20GB
    βœ”οΈ WhatsApp 20GB
    *HARGA: RM25

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    HUZAIMY SHAH BIN ABAS

    ada benarnya apa yg dikata en @azlan.

    customer nak untung, telco juga nak untung.

    Β 

    mungkin bulan-bulan akan datang, yoodo akan extend this RM1 promo to other apps pula ?

    sebab lain user lain penggunaan data/internet nya.

    cadangan agar yoodo banyakkan lagi add-on apps instead of 4. mungkin 10 add-on apps ke ?

    kenapa yoodo offer 4 apps ini sahaja ya ?

    Β 

    cadangan next RM1 promo apps untuk bulan2 akan datang (if still ada) :

    - browser apps tertentu (opera,firefox,uc,chrome)

    - email apps tertentu (gmail,outlook,etc)

    - youtube

    - facebook

    - whatsapp

    - instagram

    - telegram

    - netflix

    - iflix

    - tonton

    - astroonthego

    - hypptv/unifitv/playtv

    - etc, etc ...Β 

    Β 

    TQ

    Β 

    3
    Comment actions Permalink
  • Setuju dengan MUHAMMAD AZLAN SHAH BIN CHE AHMAD.
    Terima kasih atas perkongsian.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHD FAKHZAN BIN ABD KHALIM

    setuju dengan tuan azlan, cadangan yang bagus untuk plan terkini..

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    DENJAYNAVEER ASLAM BIN TANJUI

    @Huzaimy..cadangan menarik, tpi awak UP kan dlm thread baru dlm section cadangan/idea, nanti dapat dilihat oleh semua & ramai2 vote.

    1
    Comment actions Permalink
  • @Huzaimy

    Setiap cadangan bagi tambahan aplikasi akan dikaji sepenuhnya oleh Yoodo. Sebagai contoh, semasa mula diperkenalkan pada Februari 2018, apps yang ada ialah FB, insta dan youtube. Masa tu cadangan app yg paling popular ialah whatsapp dan spotify.

    Akhirnya setelah dikaji dan diuji, pakej whatsapp diperkenalkan dalam bulan Ogos 2018 dengan harga yg sgt ohsem - RM5 utk 20gb. Pakej ni membolehkan anda terus berwhatsapp pada kelajuan tinggi walaupun data internet dah kering. Sesuai bagi ibu bapa yg sentiasa kehabisan data disebabkan anak-anak.

    Kini dengar katanya pakej/addon Spotify akan diperkenalkan dalam masa terdekat. Dan kalau Yoodo terus mendapat sokongan pengguna, akan banyak lagi apps yang akan ditawarkan.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ASRUL EFFENDI JOHARI

    Data utk Waze, Maps, Grab, MyCar, GrabDriver, ewallet...etc

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    LOW KAH CHEONG

    Kini sudah terlepas 20GB @ Rm20 disebabkan sim lambat sampai.Skrg 8GB @ RM32 , tiada yang minat dan 5 simkad yang baru sampai menjadi hiasan.Mula2 kebanyakan kawan2 "heavy data users" berminat.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD FIKRI BIN ABAS

    Tkasih yoodo, sy pakai base data 2gb, dah tak boleh beli booster 20gb, saya dah kurang online shopping..sebab nak jimat data...jimat duit. Haha

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    LOW KAH CHEONG

    Jika booster 20GB RM20 diteruskan,kemungkinan lebih ramai pengguna akan berhijrah ke Yoodo seperti sebelum ini.

    0
    Comment actions Permalink
  • We need dedicated plan for online shopping, base plan 2gb 2hari shopping dah habis 😭

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMAD FAIZAL BINWAHAB

    Pls add on for online shopping tooo.......

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    LOH JIK NEN

    wow, 2gb not enough for shopping.. haha...

    its correct since you need to load bunch of picture on the products, which all these are consume from the main 2gb bucket.

    well,Β  i guess have to stop shopping in january.

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.