Gagal sms ke no 5 angka

Comments

53 comments

  • Avatar
    theJeff Yoodo Staff

    Hi MOHD TAUFEK BIN MOKHTAR, SMS servis untuk nombor 5 angka di Yoodo adalah terhad. Ini kerana terdapat banyak servis SMS yang cas pengguna dengan harga tinggi, dimana pengguna mendapat 'bill shock' pada hujung bulan. 

    Kami telah pun 'whitelist' (memberi akses kepada beberapa nombor 5 angka yang biasa diguna oleh pengguna), Nombor apa yang En Taufek cuba hari ini? Kami akan semak untuk melihat jika nombor tersebut boleh diberi akses. Terima kasih :)

    4
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    theJeff Yoodo Staff

    Thanks MOHD TAUFEK BIN MOKHTAR, & MOHD SHUKRI BIN MOHD NOOR , will get the tech team to check if it's okay to release those number for outgoing sms.

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    NORMANS ANAK LEWIS

    Untuk open sms ke 5 nombor awak kena hubungi live chat yoodo

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    FIKRI AMIZI BIN ZAINON

    Ya thanks..sy sokong usaha yodoo utk pastikan takde nombor2 yg scam customer dia n harap2 ade excuse lah utk nombor2 yg customer dia pakai utk urusan penting

    3
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHD TAUFEK BIN MOKHTAR

    No 62100

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Jika anda perlu hantar SMS ke 5 angka, boleh minta Yoodo 'Whitelist' nombor tersebut. Nyatakan maklumat lanjut seperti, nombor yang perlu dihantar SMS, kegunaan. 

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    For Xiaomi phone users, there are case on unable to send sms, do check your sms settings in permission either it's allowed to send any sms.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Sila hubungi live chat agent, sila nyatakan kemana dan tujuan sms ke 5 angka tersebut.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Ahmad Fitri bin Ali

    Hi Ahmad Faizal, awak cuba live chat dan semak dengan team yoodo samada nombor tersebut ada dalam senarai whitelist mereka atau tidak. Jika tiada, awak boleh minta Yoodo 'Whitelist' nombor tersebut. Nyatakan maklumat lanjut seperti, nombor yang perlu dihantar SMS, kegunaan dsb.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ALIAS BIN ALI

    Saya terwonder sejenak, kalau yoodo tak blacklist nombor2 5 angka tertentu, adakah penyedia2 servis sms premium durjana tersebut masih mampu menyedut uwang kami (para pelanggan yoodo) dari kad debit/kredit kami yang kami dah set dalam payment method sebagaimana yoodo menyedut uwang kami (secara halal) dari kad kami semasa pembaruan plan/pembelian booster? Adakah? Terwonder sejenak.

    #premiumsmsprovidermemangterlaludurjana

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Hai @Fikri, sekatan SMS ke 5 angka adalah untuk keselamatan pengguna daripada ancaman penipuan sms. Bagi tujuan 'whitelist', sila hubungi live chat dengan maklumat penuh berkenaan nombor yang ingin dihantar sms, tujuan.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Penafian: Tidak semua permintaan untuk whitelist akan berjaya.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    @Kamarul ada bagi sebab tak kenapa tak boleh whitelist nombor tu?

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Cuba hubungi live chat skali lagi. Nyatakan yang anda sebagai pegawai teknikal coway perlu hantar sms ke nombor tersebut bagi tujuan membuat laporan coway. Ingin dimaklumkan bahawa permohonan anda mungkin diluluskan atau tidak, saya tiada kuasa untuk itu.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD ARIFFIN BIN ABDUL RAHMAN

    Pihak Yoodo ambil berat berkenaan sms ke 5 angka bagi mengelakkan masalah penipuan sms. Whitelist bagi sesetengah nombor mungkin akan mendedahkan pengguna yang lain kepada agen penipuan, oleh itu Yoodo perlu meneliti dengan lebih terperinci berkenaan nombor yang ingin di whitelist kn.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHD YAZID BIN MOHD IDRUS

    Saya ingin sarankan kepada majlis tertinggi teknikal Yoodo supaya dapat mengadakan dari dalam applikasi itu sendiri, satu ruangan khas agar pengguna dapat memasukkan sendiri No 5 digit, dan setiap No yang hendak whitelist perlu ada TAC function. Tak payah letak banyak, benarkan hanya 5 atau 10 penyedia sahaja. Tak akan wujud masalah, kerana no TAC yang diterima dan dimasukkan semula adalah tanggung-jawab pengguna itu sendiri. Perlu ada penafian jelas yang mana No yang telah diaktifkan melalui TAC, Yoodo tak akan bertanggung-jawab. Win-win situation.

    2
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SYAHRIZAN BIN ISMAIL

    Tq Jeff for your efforts 😘

    1
    Comment actions Permalink
  • Jeff, I cannot send sms to 33488 for xiaomi account. Could you verify it?

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    ISMAIL BIN AMRAN

    Saya gagal hantar SMS ke 66300

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    theJeff Yoodo Staff

    hi MOHAMMAD TAUFIQAFFENDI BIN BUANG, what are you trying to do exactly? can give a lil more info, what this number is for and what you were attempting to do?

    Will check it out if it can be whitelisted. Thanks :)

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHD YAZID BIN MOHD IDRUS

    I wonder if this zen, the users can put their own whitelist nos. Say up to 5 numbers?

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMMAD TAUFIQAFFENDI BIN BUANG

    For Xiaomi Sim Activate Service. To detect & activate xiaomi account on xiaomi phones. 33488

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    theJeff Yoodo Staff

    Hi MOHAMMAD TAUFIQ AFFENDI BIN BUANG, that number for Xiaomi activation is actually enabled. We've tested before and one of the user who was trying to use it also was successful. Can follow the update on the thread below

    https://support.yoodo.com.my/hc/en-us/community/posts/360014807393-Xiaomi-Cloud-Activation-SMS-33488-Enabled

    Not sure why you can't, probably need to google to check other troubleshooting methods. As far as network side, if you have SMS quota, there's no restrictions in sending to that 5-digit number :)

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    AHMAD FAIDZAL BINKHODORI

    Hello. I cannot send to 66628. Please help. Thanks

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    HATIFI AZIM BIN HAMZAH

    66628 tu SMS untuk apa ya? Boleh kami dapatkan maklumat lanjut?

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    WANDY BIN YUSRAN

    Kna live chat untuk aktif kan

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD AMZARIBIN JOHARI

    Ye betul. untuk open sms ke 5 nombor, kena live chat

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Ahmad Fitri bin Ali

    Hai, mohon cuba live chat dan semak dengan team yoodo samada nombor tersebut ada dalam senarai whitelist mereka atau tidak. Jika tiada, awak boleh minta Yoodo 'Whitelist' nombor tersebut. Nyatakan maklumat lanjut seperti, nombor yang perlu dihantar SMS, kegunaan dsb. Thanks

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Permanently deleted user

    I also suggest that open to banks.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    HATIFI AZIM BIN HAMZAH

    AMIRUL AMIN BIN MOHAMMAD NAIM, bank mana ya?

    Cuba tanya semula bank, ada tak cara pengaftikan kad melalui internet. Sesetengah bank boleh aktifkan melalui sms dan dalam talian.

    1
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.