Comments

117 comments

  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Seperti thread thread sebelum ini. Kat sini kita focus juga pada perkembangan bola sepak dunia di liga liga lain. Tapi tunpuan lebih kepada EPL memandangkan ramai peminat glory hunters dalam community ni 😆

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    IQBAL

    Parking. 🌝 Hohoho

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    Tahniah arsenal

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    1st match fixture

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    IQBAL

    Chelsea vs Liverpool 🌝

    Saya letak harapan saya dekat biru..

    -1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    adehhh... Forest first match... vs Arsenal 😢

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Yeahhh... Iqbal join the conversation 🤗

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    Wah iqbal berdarah biru😄

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Jangan Arsenal jadi macam season lepas je... 
    Tapi season ni Arteta nak buktikan, season lepas bukan fluke

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    Tak sabar nak tengok muka2 baru setiap pasukan.more drama to come

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Nak tengok juga, MU tanpa DeGea...Dia ni antara key player setiap musim

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    IQBAL

    Saya dulu sokong burung merah tuu (Liverpool) tapi.. 😭😭 sorry saya lompat kapal..

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD RASHID BIN MAHMUD
    glory² Man United! 

    sebelum musim bermula saya  letak ramalan awal pasukan  tersingkir: 
    18. Everton
    19. Sheffield United 
    20. Luton Town

    top 4? susah mau diramal haha
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    | Informasi Liga Perdana |

    Antara peraturan baharu Liga Perdana diperkenalkan untuk musim baharu 2023/24 termasuk peraturan ofsaid dan tambahan masa perlawanan.

    1. Peraturan Ofsaid
    Salah satu perubahan paling ketara musim ini ialah penjelasan peraturan ofsaid. Undang-undang permainan yang dikemas kini menyatakan bahawa "pemain yang jelas ofsaid tidak seharusnya menjadi ‘onside’ pada setiap keadaan apabila lawan bergerak dan menyentuh bola."

    2. Tindakan Penjaga Gol
    Penjaga gol tidak lagi boleh terlibat dalam permainan minda semasa penentuan sepakan penalti. Peraturan baru menyatakan bahawa mereka "tidak boleh berkelakuan dengan cara yang tidak adil mengalihkan perhatian penyepak kerana ianya digambarkan sebagai gagal menunjukkan rasa hormat kepada permainan dan lawan." Ini termasuk tindakan seperti melambatkan pengambilan sepakan atau menyentuh tiang gol, palang atau jaring.

    Walau bagaimanapun, tafsiran peraturan ini mungkin berbeza dari setiap pengadil. Sekiranya ianya dipakai di Piala Dunia lalu, penjaga gol Aston Villa, Emi Martinez, yang terkenal dengan telatahnya memprovokasi pihak lawan berpotensi menjadi orang pertama yang melanggar peraturan baharu.

    3. Tambahan Masa
    Dalam usaha untuk menghapuskan pembaziran masa, pengadil kini akan menambah masa tambahan untuk menebus masa ketika sambutan jaringan yang menyebabkan kelewatan dalam permainan. Ianya telah terjadi semasa aksi Perisai Komuniti Ahad lalu dimana masa tambahan asal 8 minit telah dipanjangkan sehingga The Gunners menjaringkan gol pada tambahan masa ke-11. Walaupun terdapat beberapa budi bicara yang terlibat, perubahan ini bertujuan untuk menghalang pasukan daripada mengambil masa terlalu lama untuk berhenti meraikan gol. Masa tambahan akan ditambah pada penghujung separuh masa.

    4. Pertikaian Keputusan Pegawai Perlawanan
    Berbeza dengan peraturan di atas, kelonggaran mengenai perbezaan pendapat akan dikurangkan bermakna pemain mungkin lebih cenderung untuk dilayangkan kad apabila permainan dihentikan.

    Mana-mana pemain yang berlari dari jauh untuk menyerang pegawai (untuk mempertikaikan keputusan) bakal akan dilayangkan kad kuning. Ini juga terpakai pada bila-bila masa lebih daripada seorang pemain mendekati pengadil, dengan sekurang-kurangnya seorang tetapi mungkin lebih ramai akan diberi amaran.

    5. Kawasan teknikal
    Simon Jordan mendakwa musim lalu bahawa FA perlu lebih keras menjatuhkan hukuman ke atas Jurgen Klopp kerana konfrontasi terhadap pengadil.

    Peraturan baharu menggariskan jika pengurus atau mana-mana pegawai kelab dibuang padang musim depan maka mereka tidak akan dibenarkan menonton perlawanan dari tempat duduk penonton.

    Terdapat juga isu layangan kad kuning akan diberikan secara automatik jika terdapat lebih daripada seorang jurulatih dalam kawasan teknikal (kawasan petak yang dihadkan) dengan hukuman yang lebih keras jika pengurus atau staf kejurulatihan gagal mematuhi peraturan asal.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Peraturan 1, mesti akan ada kontreversi... 
    point 3, 4 dan 5 ok 👍🏻
    Tapi peraturan 2... 👎🏻 Booo... gelagat keeper ni yang buat match lagi menarik 😆

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    FAHIM ANATIBINTI SULAIMAN

    dee tak update liga pro saudi ke haha

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD RASHID BIN MAHMUD
    fahim  bagi headshot tu haha
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Fahim, saya tunggu Rashid support team sana. Baru seronok menyakat dia 😆

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    ok ok... kita share apa berlaku disana

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MUHAMMAD RASHID BIN MAHMUD

    I have no idea about SPL. lol

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Perghhhh ni kalau betul, ada chance juga la Harry Kane menang liga 😆
    https://www.espn.com/soccer/story/_/id/38170906/tottenham-harry-kane-agrees-bayern-munich-move-sources

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    Matchweek 1..

    City,arsenal,nukasel bermula langkah kanan..brighton walaupun hilang beberapa tonggak masih berbisa di bahagian serangan

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    Nampaknya Harry Kane terus kempunan first trophy🙃

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Nampaknya bukan salah Spurs 😆

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Perlawanan pembukaan liga. Mengharapkan Forest boleh beri saingan. Tapi first half main bertahan je. 2nd half baru nak cuba buat comeback. Tapi apakan daya, Arsenal mampu bertahan dengan kemenagan 2-1. Ada percubaan untuk rayuan penalti. Tapi team kecik ni bila lawan team besar macam malas pulak ref nak pergi check VAR 🤦🏻‍♂️

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Nampaknya New Castle dah bagi warning pada pasukan lain

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Match ni menarik juga. Chelsea dengan muka baru... Spurs meneruskan hidup tanpa Kane

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    MOHAMAD AZRUL SHAHBIN MAT YUSOF

    Power celsi.baru 1st game tak boleh nak predict.tunggu game MU mlm ni😄

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Ten Hag kena buktikan kejayaan musim lepas bukan nasib 😆

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    SUZAIDEE BIN MOHD SHOM

    Ingat kalah, seba Rashid senyap je 😆. Mungkin sebab awal musim. Dia chil chill 

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.